Cryptomunten en de Fiscus05 februari 2018
Bron: VDGC

Cryptomunten
Er is momenteel veel ophef over cryptomunten. Een daarvan is de bitcoin. Voor de fiscus valt de virtuele munt onder box 3 als je deze tot je privé vermogen rekent.
Sinds vorig jaar vermeldt de aangifte IB dat ook virtuele betaalmiddelen onder de overige bezittingen vallen.

Hot item
Bitcoins zijn ‘hot’ en we worden overspoeld met nieuwsberichten over deze virtuele munt. Koersdalingen en -stijgingen zijn even spectaculair als frequent. Uiteraard is dit niet onopgemerkt aan de fiscus voorbij gegaan en sinds vorig jaar geeft de fiscus in de toelichting op de aangifte Inkomstenbelasting aan dat de waarde van virtuele valuta ‘gewoon’ moeten worden aangegeven door de bitcoinbezitter.

Aangifte in box 3
Bij het doen van aangifte over 2017 dient de waarde van de bitcoins per 1 januari 2017 te worden opgegeven. Die waarde was op dat moment ongeveer € 900. Dus met 28 bitcoins was de vrijstelling gebruikt.
Maar zoals gesteld, fluctueert de koers van de bitcoin sterk en per 1 januari 2018 was de koers tussen de € 10.000 en € 12.500. Op het moment van schrijven (01-02-2018) van dit artikel was de koers weer gedaald naar ongeveer € 7.900.
De vrijstelling in box 3 van € 25.000 per persoon betekent dus dat met een koers van € 12.500 per 1 januari 2018 het bezit van slechts 2 bitcoins al genoeg is om de volledige vrijstelling te gebruiken. Al het overige vermogen is d an belast.

  Koerswisselingen...

Aangifte in box 1
De fiscus stelt dat handel in bitcoins als inkomen onder Box 1 aangegeven dient te worden en dat over het behaalde resultaat dus maximaal 51,95% of zelfs 52% (over 2017) betaald moet worden.
Verlies in deze handel is daarentegen aftrekbaar.

Controle
Maar hoe controleert de fiscus de juistheid van het aangegeven vermogen? De transacties in bitcoins zijn immers anoniem en geheim. De fiscus kan echter wel bij de betreffende financiële instanties navragen wie er allemaal in het bezit zijn van zo’n virtuele bitcoinbuidel.
Het verzwijgen van het bitcoinbezit zal daarbij door de fiscus worden aangemerkt als een vorm van belastingontduiking…

Informatie
Vragen over de fiscale aspecten van uw bitcoinbezit kunt u uiteraard altijd voorleggen aan onze VDGC-fiscalisten. Zij zullen u graag van advies dienen!

« terugOndernemend samenwerken

Direct een afspraak maken?

    030 - 692 30 24

    contact@vdgc.nl