NL-Doet 2015

VDGC komt in actie voor de Prinses Maxima Manege

VDGC doet jaarlijks minimaal een project in het kader van Maatschappelijk Betrokken Ondernemen. Hierbij wordt afgewisseld tussen een klusproject en een sociaal project. Deze keer was het weer tijd voor een klusproject. Via Samen voor Zeist kregen wij het aanbod van de Prinses Maxima Manege voor het verrichten van enkele klussen op het terrein van de manege. Aangezien wij op 16 maart 2012 ook al geklust hebben voor de Prinses Maxima Manege was deze match snel gemaakt.

Prinses Maxima Manege
De Prinses Maxima Manege is een manege voor hippische activiteiten voor mensen met en zonder beperking om vooruitgang te bevorderen in hun welzijn en maatschappelijke mogelijkheden. Onder de activiteiten van de manege vallen paardrijlessen, maar ook huifbedrijden, menlessen en verschillende therapieën met paarden. De manege verzorgt dit zonder enige vorm van subsidie en is voor aanpassingen op het terrein en het verzorgen van de rijlessen voor mensen met een beperking afhankelijk van vrijwilligers.
Rond kwart voor één verzamelde het klusteam van acht personen zich op het terrein van de Prinses Maxima Manege en na het ophangen van de VDGC banier hebben we eerst een groepsfoto gemaakt. Wat op het terrein gelijk opviel, was dat er in de drie jaar nadat wij bij de Maxima Manege hadden geklust er niet stil was gezeten. Wij zijn dus niet de enigen die klussen bij de Prinses Maxima Manege.


H
et 'Klusteam'

Projecten
Er waren in totaal drie projecten: er moest een toegangshek geplaatst worden en een hemelwaterafvoer en een kast voor het ophangen van de slangen voor het schoonspuiten van paarden gemaakt worden. Onder het genot van een kop koffie werd een taakverdeling gemaakt en na de koffie ging het klusteam gauw aan de slag.
Terwijl wij begonnen met klussen brak het zonnetje door de wolken. Hadden we zowaar ook nog lekker weer tijdens het klussen. Allereerst werd er per project een plan gemaakt en alle spullen op de locatie gelegd. Vervolgens was het tijd voor veel meten, heel veel meten. Meten is weten en dat gezegde gaat altijd op bij het klussen. Het oog wil immers ook wat.


Het hek is gereed...

Uitdagingen
Elk project had zijn eigen uitdagingen. Bij het hek moesten hele diepe gaten geboord worden om de palen goed te kunnen plaatsen. Daarnaast moest er goed gemeten worden of het hek waterpas stond en de planken op gelijke hoogte kwamen. Bij de hemelwaterafvoer moest er ook goed gemeten worden om goed uit te komen op de waterafvoer. Daarnaast was het een kwestie van geduld. De pvc-buizen moesten immers gelijmd worden en vervolgens drogen. De kast werd gebouwd volgens een bouwtekening. De maten van de tekening moesten goed overgenomen worden en ook hier gold weer meten, meten, meten.


.
..en ook de dakgoot is weer klaar!

Kast
Rond vier uur waren de projecten afgerond en moest alleen de kast nog op zijn plek gezet worden. Gelukkig kregen wij hierbij hulp van een van de onderhoudsmensen van de manege, die met behulp van een tractor met balenvork de kast op zijn plek zette. Tot grote teleurstelling van een van de leden van het klusteam, die graag zelf met de tractor had willen rijden. Na nog de laatste foto’s gemaakt te hebben, was het tijd voor een welverdiend drankje, een nababbel en om naar huis te gaan.


.
..en tenslotte was ook de kast klaar!

Geslaagd
Al met al was het een zeer geslaagde dag voor zowel VDGC als de Prinses Maxima Manege. Wij hebben ons op een andere manier kunnen inzetten voor de samenleving en onze collega’s van een andere kant leren kennen. De Prinses Maxima Manege is geholpen met een hek, hemelwaterafvoer en een kast. Voor ons is dit zeker voor herhaling vatbaar.

Bedankt!
Ondernemend samenwerken

Voor meer informatie over deze MBO-activiteit kunt u terecht bij